26 januari - nya krav på ditt lösenord

26 januari kommer kraven på ditt lösenord att ändras. Det ska, vid lösenordsbyte från och med datumet, innehålla minst 12 tecken och viss komplexitet.

En kub i tre nyanser av blått. Under den står det "Nyps".

Vi höjer kraven på lösenorden för att få en bättre säkerhet i Tillväxtverkets system. Från 26 januari kommer det vid lösenordsbyte krävas minst 12 tecken i lösenordet. Det måste även innehålla minst tre av följande tecken:

  • Liten bokstav.
  • Stor bokstav.
  • Siffra.
  • Specialtecken.

Med de nya kraven ändras även hur ofta du behöver byta lösenord. Efter 26 januari behöver du bara göra det en gång per år. Tidigare behövde du byta var 90:e dag.

Bra att tänka på när du skapar lösenord

För att skapa ett bra lösenord med 12 tecken kan du tänka på att det inte behöver vara ett ord. Det kan till exempel vara två eller flera ord du sätter ihop - gärna ologiskt. Till exempel "ugn4glad-Sol".

Vissa system klarar inte åäö. Det är därför säkrast att undvika bokstäverna i lösenordet.

Lösenordet ska vara lätt för dig att komma ihåg, men samtidigt svårt för någon annan att gissa. Tänk även på att inte använda samma lösenord för flera olika tjänster, speciellt inte mellan privata tjänster och arbetsrelaterade.