EU-stöden - ny handläggnings­uppgift att fylla i

EU-programmen ska lanseras i Nyps 2020 och Min ansökan 1 september. En ny handläggningsuppgift du som handläggare kommer att behöva fylla i är om projektet har verkliga huvudmän.

Porträttbild på en kvinna.

Marie Nilsson.

Handläggningsuppgiften Verkliga huvudmän är obligatorisk att fylla i.
Du börjar med att svara Ja eller Nej på frågan Finns verkliga huvudmän för projektägare (lead partner) och/eller partners? Om det gör det ska du fylla i förnamn, efternamn, personnummer och organisationsnummer.

Alla projekt har inte verkliga huvudmän - då svarar du helt enkelt Nej på frågan.

- För att kunna fylla i uppgifterna behöver handläggarna logga in på Bolagsverket och söka upp projektägare och projektpartners. Vi ser över möjligheter för att de här uppgifterna ska kunna fyllas i och kontrolleras automatiskt. Men än så länge måste handläggaren lägga till informationen manuellt, säger Marie Nilsson, UX-designer vid Nypscentralen.

Sök efter verkliga huvudmän hos Bolagsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Varför har vi infört den här handläggningsuppgiften?

- Det här är ett nytt krav för programperioden. Personuppgifter om de verkliga ägarna för stödsökande företag, organisationer och deras leverantörer ska gå att koppla till stödet, säger Marie Nilsson.

Syftet med det här är att informationen följs upp mot andra register. Det här görs för att stärka kontrollen av skattemedel och stoppa eventuella bedrägeriförsök. Informationen ska förhindra att juridiska personer eller truster utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Vad är en verklig huvudman?

En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar exempelvis ett företag eller en förening. En verklig huvudman kan också vara den eller de personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.