Nyps 2020 - EU-programmens starter närmar sig

I över ett år har vi jobbat intensivt inför lanseringen av EU:s programperiod 2021 - 2027. Nu närmar sig det här på riktigt då några program har lanserats i Nyps 2020 samt Min ansökan och de andra är på gång.

Porträttbild på en man.

Tobias Björnudd.

Tobias Björnudd är tillförordnad produktägare vid Nypscentralen och har jobbat med utvecklingen av den nya programperioden sen start.

- Det är kul att vi äntligen börjar lansera de olika programmen i våra system - det har varit mycket arbete under en lång tid. Samtidigt är det nu vårt arbete börjar på riktigt. När användarna är inne och jobbar i systemen kommer vi att få veta vad som kan förbättras framåt, säger han.

Ni har utvecklat många förbättringar. Men om du får välja endast två - vilka tror du kommer göra störst nytta för användarna?

- Vi har jobbat mycket med att förenkla och konkretisera frågeformuläret i Min ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tidigare kunde frågorna vara breda och öppna - nu har vi smalnat av dem. Det här tror vi kommer leda till bättre och tydligare ansökningar. Det minskar även risken för att den sökande gör fel, säger Tobias Björnudd och fortsätter.

- Mitt andra val är den kommande förbättringen gällande kompletteringar. När den lanseras kan kompletteringar för EU-stöden hanteras direkt i Nyps 2020 och Min ansökan. Förbättringen minskar administrationen, ökar rättssäkerheten och gör arbetet effektivare för handläggare och sökande.

Du har varit en del av en förbättrad programperiod

Vi jobbar användarfokuserat och vill att våra system ska vara så lätta som möjligt att använda. Under arbetet med EU:s nya programperiod har vi därför genomfört intervjuer, användningstester och demonstrationer av våra system med er användare.

- Vi har bland annat fått hjälp av projektägare (sökande) från den gamla programperioden och handläggare. Deras åsikter har varit avgörande för hur vi har förbättrat Nyps 2020 och Min ansökan. Det här är ett roligt sätt att jobba på och vi får bra och viktig feedback gällande våra system av personerna som faktiskt jobbar i dem, säger Tobias Björnudd.

Lanseringen av EU-programmen är mållinjen för en etapp av utvecklingen - och samtidigt startskottet för en helt annan. Vi ser fram emot att fortsätta jobba med er för att förbättra upplevelsen av våra system.

Genomförda och planerade programlanseringar för EU-stöden

De kommande datumen nedan är preliminära lanseringsdatum och kan ändras av olika anledningar. Till exempel om ett program vill senarelägga en lansering.

  • Sverige Norge lanserades 15 maj i Min ansökan och Nyps 2020.
  • Aurora planeras att lanseras 21 juni i Min ansökan och Nyps 2020.
  • Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak planeras att lansera 1 september i Min ansökan och Nyps 2020.
  • Europeiska regionala utvecklingsfondens program och Fonden för rättvis omställning planeras att lanseras 1 september i Min ansökan och Nyps 2020.